Zdravé svačiny z Ústí nad Labem

Co je to Ajvar?

V našich svačinách můžete najít, že děláme pomazánku z Ajvaru. Ale co to vlastně je?

Ajvar (cyrilicí: ajвар, výslovnost ajvar) je čalamáda, připravovaná především z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli. Ajvar pochází ze srbské kuchyně. Po druhé světové válce se stal v Jugoslávii populární jako salát (příloha) a dnes je populární na Balkáně. Původní domácí ajvar je
vyroben z pečených paprik, zatímco někteří výrobci používají průmyslové vařené papriky, což vede k nižší kvalitě. Podle množství kapsaicinu v paprikách a množství přidaných chilli paprik, může být sladký, pikantní (nejčastější), nebo velmi pálivý.

(Zdroj: Wikipedie)

Ajvar se může konzumovat jako pomazánka na chleba, příloha, nebo salát. My ho mícháme s tvarohovým sýrem nebo pomazánkovým máslem, aby jeho chuť byla jemnější. Doporučujeme vyzkoušet samotný Ajvar jako přílohu ke grilovanému masu – je to výborné 🙂